Abeceda potravin

AGAR - AGAR

Je rostlinná želatina, získává se z mořských řas. Má bílou až nažloutlou barvu a seženete ho jako prášek nebo v tyčinkách. Agar má nulovou energetickou hodnotu, ale obsahuje např. vápník, hořčík další stopové prvky a především jód. Pokud trpíte zácpou, je agar vhodnou volbou,...

BATÁTY

Jsou známé také pod názvem sladké brambory. Ke koupi jsou nejčastěji v obchodech se zeleninou a velkých marketech (např. Globus, Kaufland apod.). Mají načervenalou slupku a oranžový vnitřek. Jejich oranžovou barvu způsobují tvz. karotenoidy, což jsou látky, které mohou pomoci...

ČERVENÁ ČOČKA

Je naprosto jedinečná luštěnina. Jedinečná proto, že není třeba ji dopředu namáčet a dopředu namáčet ado 20 minut je uvařená. Navíc nenadýmá. Díky tomu je možné z ní uvařit nepř. rychlou večeři, zahustit polévku, připravit karbanátky, pomazánku apod. Vhodná je i jako příloha (např. v kombinaci...

CHLÉB KVÁSKOVÝ

Kváskový chléb je u nás momentálně novým hitem. Učíme se pracovat s kváskem a následně těstem. Kynutí probíhá pomaleji než klasické kynutí s droždím (příprava těsta zabere 1 – 2 dny). A proč si s tím dáváme tolik práce? Kváskový chléb, který většinou vyrábíme z celozrnné žitné...

CIZRNA

Neboli římský hrách je u nás již lehce k dostání nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i v běžné obchodní síti. Zakoupit ji můžeme již uvařenou v nálevu (prodává např. sít drogerie DM) nebo v půlkilovém balení sušenou, kterou musíme uvařit. Uvařenou cizrnu můžeme využít na pomazánky,...

DROŽDÍ LAHůDKOVÉ

Jde o sušené vločky, droždí je inaktivované, tzn. nevhodné pro pečení (těsto by nevykynulo). Nezpůsobuje trávicí obtíže, ve střevech nekvasí. Naprosto vhodné je ale k dochucování různých pokrmů, přípravě pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem. Tato lahůdka obsahuje...

DÝŇOVÝ KRÉM

Ve vegetariánské a zvláště veganské kuchyni jsou velmi oblíbené a používané oříškové krémy. Novinkou letošního roku je dýňový krém, který distribuuje společnost Country life. Jedná se o zelenou pastu, mírně osolenou, která překvapivě chutná po oříškách. Typickou dýňovou chuť najdete až jako...

FAZOLE

Fazole jsou luštěnina, která by na našem stole neměla chybět. Každý má svůj oblíbený druh fazolí, nabídka na trhu je široká. Ledvinové fazole jsou např. červené, černé, strakaté, dále lze vybírat z fazolí adzuki, bílých máslových fazolí. U nás nejčastěji používáme červené ledvinové fazole a...

GHÍ

Pod cizokrajným názvem ghí se skrývá všem našim babičkám známé přepuštěné máslo. Tuto surovinu považuje ajurvéda za elixír života, má posilující účinek a napomáhá detoxikaci. Použít ho můžete ke smažení, pečení, vaření. Jeho příprava zabere sice trochu času, ale výsledek stojí za to....

HRAŠKA

Je výborným pomocníkem při zdravém vaření. Jedná se o ochucenou bezlepkovou směs hrachu a obilovin rozemletých na jemnou mouku.  Používá se jako náhrada vajec, k obalování (nahradí trojobal nebo vejce v trojobalu), k přípravě placiček, karbanátků, pomazánek atd. Její využití...